Визначено лауреатів премії імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва 2023 року
опубліковано 15 грудня 2023 року о 19:21

15 грудня у Держкомтелерадіо відбулось засідання Комітету з присудження премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва. Вів засідання Голова Держкомтелерадіо Олег Наливайко.

Він, зокрема, зазначив, що цього року було висунуто чимало високохудожніх робіт на здобуття премії, які створені під час великої війни. Те, що наші митці і в екстремальних умовах продовжують писати, малювати, ставити вистави і знімати кіно для дітей та юнацтва, говорить про величезний запас міцності нашого народу, сили волі і прагнення до перемоги. Зростає престиж державної відзнаки для письменників і митців, що творять для найвимогливішої української аудиторії, допомагаючи дітям долати великі випробування, які принесла в наше життя війна.

Після обговорення робіт Комітет шляхом таємного голосування визначив лауреатів 2023 року.

У номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» перемогла книга Андрія Кокотюхи «Врятувати березень», яка вийшла 2022 року у видавництві «Ранок». У романі йдеться про одну родину на Київщині, що потрапила під російську окупацію навесні 2022 року. Головний герой і його сім’я - збірні образи людей, з якими познайомився автор під час волонтерської допомоги. Перед нами історія про те, як вже молода людина нарешті дорослішає по-справжньому, як росте і відкриває, на що вона здатна. Цей березень стане найважчим у житті героїв, і події цього березня, звісно, відгукуються в душах читачів.

У номінації «Художнє оформлення книжок для дітей та юнацтва» серед книг, які вийшли у видавництвах «АССА» (м. Харків), «АПРІОРІ» (м. Львів), «Коло» (м. Дрогобич), «Ранок» (м. Харків), «Час майстрів» (м. Київ), комітет переважною більшістю голосів відзначив художнє оформлення Олександра Продана книги «Дім», що вийшла друком у жовтні 2022 року у харківському видавництві «Ранок».

Ілюстрації Олександра Продана - це вагома частина історії, яку оповідає у книжці «Дім» Катерина Тихозора, і це загалом є характерним для «книжки-картинки». Щемка і світла історія про хлопчика, який втратив дім через війну і тепер намагається віднайти його усередині себе, потребує правдивого, ясного, дзвінкого голосу оповідача. І в «Домі», безумовно, цим оповідачем є не лише автор тексту, а й художник. Олександр тонко відчув сенси, закладені авторкою між рядків, і зумів втілити їх у лаконічній, зрозумілій, але й емоційній манері.

У номінації «Театральні вистави для дітей та юнацтва» було висунуто 8 робіт професійних та аматорських театральних колективів Києва, Івано-Франківська, Хмельницького, Кривого Рога, міста Дружба Шосткинського району Сумської області. За рішенням комітету перемогу здобула вистава Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки «Хто росте в саду», яку поставила режисерка Катерина Лук’яненко. Це перша в Україні інклюзивна вистава для дітей, юнацтва та людей з порушенням зору. Своєю оригінальною постановкою Івано-Франківський театр ляльок крізь призму «шостого почуття» доносить до глядачів вічні цінності – любов до рідної Батьківщини, ставлення людини до природи та навколишнього світу, про пошук себе та свого місця у світі…

У номінації «Кінотвори для дітей та юнацтва» було висунуто п’ять робіт. Члени Комітету, розглянувши їх, ухвалили рішення не присуджувати премію в цій номінації.

Загалом 2023-го року на здобуття премії було висунуто 56 творів у чотирьох номінаціях. До голосування допущено 52 роботи. Не включено до переліку претендентів на здобуття премії два видання, які не відповідають умовам висунення - опубліковані у завершеному вигляді пізніше ніж за півроку до їхнього подання на конкурс.

Також не обговорювалися твори лауреатів премії минулих років, оскільки відповідно до положення премія імені Лесі Українки не присуджується повторно.

Рішення Комітету із присудження премії імені Лесі Українки за 2023 рік в установленому порядку буде направленло Міністерству культури та інформаційної політики України для внесення до Уряду проекту постанови про присудження премії.

Нагадаємо, Премія Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки за літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва присуджується щороку у чотирьох номінаціях до дня народження Лесі Українки за твори, які сприяють вихованню підростаючого покоління у дусі національної гідності, духовної єдності українського суспільства та здобули широке громадське визнання.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux